SR BIOLOGISCHE OLIJFOLIE PICUAL 3 LITER

Artikel 9 van 9

Soler Romero is een van de allergrootste producenten van biologische olijfolie en dat komt omdat zij alle facetten zelf in handen hebben: eigen olijfbomen (maar liefst 600 hectaren), eigen compost, een eigen pers, een eigen bottelarij en eigen distributiefaciliteiten. Alleen zo is de traceerbaarheid van de biologische olijven volledig controleerbaar. Bij Soler Romero realiseert men zich goed dat het stempel ‘biologisch’ geen garantie is voor goede smaak. Ze keren het liever om door te zeggen: organische landbouw leidt al gauw tot goede smaak. Daar zijn wij het helemaal mee eens.

 

We zijn hier in de zeer warme Spaanse provincie Jaén, regio Andalusië. Iedereen die al eens door deze streek trok, weet dat het hier olijvenland is. Bij de plaats Jaén ligt een van de mooiste Paradores van Spanje. Het op de kam van een berg gebouwde kasteel biedt een schitterend uitzicht op het omringende landschap en steeds weer word je oog getroffen door zeer grote uiterst symmetrisch aangelegde boomgaarden. Alles olijfbomen. Jaén wordt dan ook wel de wereldhoofdstad van de olijfolie genoemd. Hier komt de helft van alle Spaanse productie vandaan en twintig procent van de wereldproductie. En dat is niet iets van de laatste tijd: al 6000 jaar is de olijfboom de grootste vriend van de mensen uit Jaén. Soler Romero is een familiebedrijf dat zich al zes generaties lang met olijfolie bezighoudt. Zij produceren, bottelen en distribueren biologische extra vierge olijfolie vanuit Alcaudete, zo’n dertig kilometer ten zuidwesten van Jaén. Soler Romero is een van de weinige volledig biologische olijfboerderijen met volledige traceerbaarheid omdat de olijfolie uitsluitend gemaakt wordt van de eigen, vaak honderd jaar oude bomen. De oogst wordt in de eigen molen geperst en de zo verkregen olijfolie wordt ook gebotteld op locatie. Het hele landgoed (meer dan 600 hectare) wordt op biologisch-organische wijze onderhouden onder meer door de grote biodiversiteit van maar liefst bijna 200 verschillende planten en dieren die in en rond de olijfbomen leven. Het maakt besproeiing van de bomen overbodig. Het verschil tussen conventioneel en biologisch boeren is meteen zichtbaar: de velden van Soler Romero zijn groen in het voorjaar terwijl op andere velden tussen de bomen geen grassprietje groeit. En zo werden zij een van de grootste producenten van biologische olijfolie in Spanje. Al het afval dat tijdens de productie ontstaat wordt gecomposteerd en gebruikt als natuurlijk meststof voor de olijfbomen. Tegenwoordig maken zij hun olijven ook in, maken ze vier soorten azijn, tapenades en onder meer biologische jams (van vijg, mandarijn en sinaasappel).

Winkelwagen

© 2017 - 2024 DL Finefood | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel